Patarimai, kaip pasigaminti Velykinį medį paprastai

      Per Kūčias, Kalėdas puošiame eglutę, kuri yra Kalėdų simbolis, tačiau per Velykas yra priimtina puošti Velykinį medį, kuris senovėje vadintas – Velykų eglute. „Seniau ji daug kam būdavo įprasta. Ją žmonės patys pasidarydavo: prie tiesios šakos pririšdavo eglės šakeles, padarydavo eglutės formos medelį, jį papuošdavo pavasarį išsprogusiais žilvičio kačiukais, forminiais sausainukais, popieriniais paukščiukais, gėlytėmis, medelyje padarydavo lizdelių, į juos įstatydavo po 9–12 kiaušinių. Tikėta, kad Velykų eglutės kiaušiniai žmogui neša laimę“ (Žemaičių žinios, 2003). Tad kviečiame ir jus pasigaminti Velykinį medį namuose. Tikime, kad jo gamyba, puošimas kels džiaugsmą šiuo sunkiu karantino laikotarpiu.
    Pirmiausia keliaukite pasivaikščioti, parsineškite kelias žilvičio šakeles (vadinamų kačiukų). Pamerkite. Išsikirpkite iš popieriaus ar kartono kiaušinio formas (lekalus), kaip pavaizduota 1 pav. Gali būti įvairių dydžių, mažesnių ir didesnių (maždaug 7-10 cm. aukščio). Tuomet pasiruoškite lapelių, rutuliukų ar kitų, Jūsų nuomone, reikalingų puošybos elementų (2 ir 3 pav.). Pasiruoštus puošybos elementus suklijuokite ant kiaušinio lekalo. Ir štai, turite margutį (4 pav.)!
     Ant paruoštų kiaušinio formų galite ne tik klijuoti įvairius karpinius, bet ir patys rašikliu, pieštuku ar kita pasirinkta priemone jį numarginti. Darykite tiek margučių, kiek jums norėsis. Galiausiai iškirpkite nedideles skylutes, į kurias įverkite siūlą, tuomet kabinkite ant šakelių. Tiek nedaug tereikia ir turite Velykinį medį namuose!

   Rekomenduojame piešiant naudoti šiuos ar kitus senovinių margučių marginimo elementus (5 pav.):

   Žinoma, jei nenorite popierinių margučių, galite naudoti tuščiavidurius kiaušinius, juos puošti įvairiomis jums patinkančiomis technikomis: kvilingu, blizgučiais, spalvota folija, dažais, karoliukais, nėriniais, kaspinais, medžiagos skiautėmis ir kt.
     Linkime smagių kūrybos akimirkų, jaukių, saugių bei sveikų šv. Velykų!

You may also like...

Comments are closed.